Risksituationer är tillfällen då du vanligtvis spelar eller tidigare har spelat. Det kan vara vid vissa känslolägen, till exempel att du spelare när du känner dig nedstämd eller känner dig upprymd. Det kan också vara vid speciella tillfällen och på platser du kopplar ihop med spelande, till exempel när du får lön eller befinner dig på din lokala pizzeria.
Identifiera dina risksituationer
För att fortsätta hålla dig spelfri eller för att bli spelfri är det bra att ha koll på vilka risksituationer du har. Det är också bra att i förväg ha en plan för hur du ska hantera dem.
Ditt spelsug
Hur känns spelsuget för dig? Tänk tillbaka på senaste gången du spelade, hur kändes det då?
När spelsuget känns starkt kan det verka som att det enda sättet att bli av med suget är att spela. Men så är det egentligen inte. Om man låter spelsuget vara som det är, kommer det att ge med sig med tiden. Och man får nya erfarenheter av att kunna bemästra det.
Hantera spelsug
Här kommer några fler tips på hur man kan hantera spelsug:
- Passiv sughantering. Notera när suget börjar och när det slutar. Det är bra att veta till nästa gång, t. ex om jag bara stannar kvar i suget, så kommer det att gå över om nio minuter.
- Aktiv sughantering. Sysselsätt dig med annat när du får spelsug, ta en promenad eller umgås med familj eller vänner.
En klapp på axeln
När man har ett problem är det lätt att tankarna upptas av just det man tänker man gjort fel. Då är det viktigt att lyfta blicken lite och faktiskt försöka se vad man gjort för att försöka förändra situationen och de steg man tagit för att leva i enlighet med det man tycker är viktigt i livet. Så, hur ser dina spelvanor ut nu? Har du kommit igång med spelfria aktiviteter? Varje litet steg du tar för ju dig i slutändan närmare ditt mål. Kom ihåg att påminna och belöna dig själv för det du faktiskt aktivt gör, hur litet framsteget än är.