Vi finns här för dig.

Spelmissbruk och Casino

Du har med allra största sannolikhet någon gång, antingen på TV eller i tidningen, sett reklam för svenska spelbolag. De flesta av dessa spelbolag har faktiskt sin bas i utlandet även om de riktar sig till den svenska marknaden. Men vilka regler och lagar gäller för ett spelbolag med huvudkontor utanför Sveriges gränser? Och vilket ansvar tar dessa aktörer för att förhindra spelberoende och främja ansvarsfullt spelande?

Reklam för spelbolag

Eftersom spelbolag utan licens inte omfattas utav den svenska lagstiftningen på samma sätt som exempelvis Svenska Spel och ATG så ser marknadsföringen annorlunda ut. Bolag med svensk spellicens måste uppfylla krav om måttfullhet i sin marknadsföring samt så måste reklamen vara ”socialt ansvarstagande”. Dessa regler gäller inte för utländska bolag, som därför har mer frihet att använda sig utav en mer aggressiv ton i sin marknadsföring.

Turerna har varit många kring vad som egentligen gäller när det kommer till marknadsföring för utländska spelbolag i Sverige. I dagsläget är utländska spelbolag en stor inkomstkälla för många svenska tidningar och Tv-kanaler. Kvällstidningarna Aftonbladet och Expressens chefredaktörer blev 2011 anmälda och dömda i tingsrätten. Anledningen var att tidningarna hade gjort reklam för ett utländska spelbolag och därmed främjat deltagande i ett icke godkänt lotteri från utlandet. Hovrätten upphävde dock senare domen och friade chefredaktörerna.

Regler för utländska spelbolag

Det finns dock vissa lagar och regler som de utländska spelbolagen måste följa. För det första krävs en spellicens i det land som bolaget är registrerat. De flesta spelbolagen som riktar sig mot den svenska marknaden verkar från Medelhavsön Malta och har en licens från Malta Gaming Authority (MGA). Detta är en tillsynsmyndighet för all spelverksamhet på Malta. Förutom detta måste spelbolagen givetvis även följa den svenska marknadsföringslagen.

Förändring av spelmonopolet

I dagsläget kan man ana att en förändring är på väg att ske inom svensk spelindustri. De utländska spelbolagens framfart på marknaden har krävt en förändring och ett nytt licenssystem i Sverige förväntas att presenteras i mitten av 2018. Detta skulle betyda att alla spelbolag, både exempelvis Svenska Spel, ATG och utländska bolag såsom Betsson och Unibet, kommer att spela efter samma regler. Att denna förändring ska ske är något som Branschföreningen för Onlinespel (BOS) arbetar hårt för. Denna förening består av utländska spelbolag som verkar på den svenska marknaden. De har i nuläget som mål att få en avreglering av det spelmonopolet och införa ett nytt licenssystem som är hållbart på lång sikt för föreningens medlemmar.

De största aktörerna

I menyn har vi listat några av de största aktörerna på den svenska spelmarknaden med bas utomlands. Vi tar även en titt på vad dessa spelbolag gör för att minska risken för spelberoende hos sina kunder samt främja ett ansvarsfullt spelande. Välj spelbolaget med licens utomlands som du vill läsa mer om och ta reda på hur bra de är på spelansvar.