Vi finns här för dig.

Spelansvar i Sverige

Spelansvar SverigeAtt det finns ett stort antal svenskar som har spelproblem är ett faktum.Men vad gör egentligen spelbolagen i Sverige åt detta? Vilka lagar och regler finns och hur ser man till att dessa följs? Hur hittar spelbolagen en balans mellan att attrahera nya spelare och vara konkurrenskraftiga på spelmarknaden och samtidigt arbeta för ett ansvarsfullt spelande?

Tillstånd för spel

Som du säkert redan vet så råder ett spelmonopol i Sverige. Detta betyder att det krävs ett tillstånd från regeringen eller en statlig myndighet för att öppna upp en spelverksamhet inom Sveriges gränser. Exempel på spelbolag som har tillstånd att bedriva spel är ATG, Folkspel och Svenska Spel.

I Sverige finns även en tillsynsmyndighet, Lotteriinspektionen, som kan ge tillstånd till aktörer som vill öppna upp någon form av lotteriverksamhet. Exempelvis har Bingolotto och Miljonlotteriet fått detta tillstånd. Det krävs dock att aktören som vill starta lotterispel är en ideell organisation med en allmännyttig verksamhet.

Lagar och villkor

I Sverige finns det en lång lista med olika lagar och regler för spelmarknaden. Exempel på dessa är;

Lotterilagen – Syftar till lotterispel såsom bingo och Keno

Automatspellagen – Syftar till antingen mekaniska eller elektroniska spelautomater (slots)

Kasinolagen – Avser spel såsom roulett, tärningspel och kortspel

Dessa lagar är till för att reglera marknaden och innehåller exempelvis regler om förbud mot kreditgivning, krav på registrering av spelare samt legitimationskrav och åldersgränser.

Utländska aktörer

Trots att det är olagligt enligt svensk lag att öppna upp en spelverksamhet utan tillstånd från regeringen så finns det idag, tack vare internet, ett stort antal aktörer på den svenska spelmarknaden som bedriver sin verksamhet från utlandet.

Några av de mest kända spelbolagen i Sverige med huvudkontor utomlands är Unibet, Betsson och Expekt.

Det har varit många tvister fram och tillbaka angående rätten för bolag med säte utomlands att bedriva spel på den svenska marknaden över internet. Svenska Spel har aktivt försökt att motarbeta dessa bolags framfart i Sverige, något som har misslyckats på grund av direktiv från EU.

Svenska Spel har även försökt få igenom en lag som säger att vinster från aktörer i utlandet måste beskattas. Detta gick dock inte igenom då Svenska Spels kunder i detta fall också hade blivit tvungna att skatta för sina vinster.

De största aktörerna på marknaden

På den svenska marknaden för spel och lotteri finns en rad olika aktörer. I menyn har vi listat de största spelbolagen och vad dessa gör för att främja ansvarsfullt spelande och motverka spelproblem och spelberoende. Vi hoppas att du får en bra överblick över vad alla bolag med svensk spellicens gör för att bekämpa spelproblem och missbruk.