Vi finns här för dig.

Tolvstegs program

Anonyma spelare 12 stegGambler Anonymous tolvstegs-program för tillfrisknande

Steg 1: Erkänn spelberoende

Först gäller det att erkänna att alla som besöker mötet är maktlösa inför spel – oavsett vilken typ av spel om pengar det gäller. Samma kan faktiskt gälla även gratisspel. Vi som är spelberoende och har valt att gå med i Gamblers Anonymous bör erkänna att vi är maktlösa inför spel samt att vi har stora problem med att hantera våra liv på grund av spelmissbruk

Steg 2: Hitta kraft

När det första steget är avklarat, kommer GA-medlemmar till en speciell insikt. Det finns nämligen en kraft, starkare än vi själva. Denna speciella kraft är din hjälpmedel i kampen mot spelmissbruk. Med hjälp av denna kan du hitta vägen till ett normalt liv igen och sluta spela.

Steg 3: Låta kraften styra

Nu när du vet att det finns en kraft, är det dags att lära dig att lägga över din vilja samt hela ditt liv ”i händerna” på kraften. Du måste först förstå den och sedan hitta hur du övertyger dig själv att låta kraften styra det du gör. Det är en konst som Anonyma Spelare lär sig under GA-möten.

Steg 4: Inventera dig själv

Därefter är det dags för en djup självanalys. Du måste inventera dig själv samt skapa ditt nya jag, både vad gäller din ekonomi och din moral.

Steg 5: Erkänn dina fel och brister

Under detta steg lär du dig att erkänna dina brister inför alla andra. Ingen av oss är perfekt, men det kan vara svårt att säga som det är. Vi vill ju alltid tro att vi är bra på det mesta. Så är inte fallet och det gäller att vara stark nog för att prata om det.

Steg 6: Avlägsna felen

Dags nu att jobba hårt för att bli av med dina karaktärsfel. Det lär bli tufft, men det går. Du måste tro på dig själv för att bli kvitt spelberoende och bli lycklig igen.

Steg 7: Be

Nu pratar vi inte nödvändigtvis om Gud i dess vanliga bemärkelsen, utan om den kraften som du själv tror på. Har du problem med att tänka i religiösa termer, kan du istället föreställa en släkting eller någon annan viktig för dig person. Prata med personen och föreställ dig att hon säger att hon kommer att hjälpa till dig med dina spelproblem.

Steg 8: Gör en förteckning

Att sluta spela handlar om att bli en bättre person. Under detta steg gör du en lista – en förteckning över alla som du tror du har gjort illa – både på grund av ditt spelmissbruk och generellt i ditt liv. Efter det att din förteckning är klar, bör du tillsammans med andra GA-medlemmar göra en plan på hur du kan gottgöra dem.

Steg 9: Gottgör 

Nu gäller det alltså att jobba med listan du har gjort under Steg 8. Det är alltså lite av samma tanke som i filmen Seven Pounds med Will Smith.

Steg 10: Fortsatt inventering

Lär dig konstant, pågående självanalys. Erkänn felen du gör DIREKT när du gör dem.

Steg 11: Fortsätt be eller prata med din viktiga person

Lär dig att få hjälp av Gud eller personen vars avbild hjälper dig i din vardag.

Steg 12: Praktisera principer

Fortsätt praktisera alla steg och försök hjälpa andra med spelproblem och andra psykologiska problem genom att sprida ordet om tolvstegsprogrammet vidare.