Vi finns här för dig.

Organisationer

Organisationer för spelberoende

För den som har spelproblem eller lider av ett spelberoende så finns det hjälp att få. Nedan har vi listat några svenska organisationer som inriktar sig på att hjälpa personer med problematiskt spelande eller som på något sätt berör ämnet spelberoende.

GameOver

GameOver LinköpingGameOver är ett behandlingshem i Linköping som öppnade år 2002. Man har sedan starten specialiserat sig på att hjälpa personer som har problem med spel om pengar. Dessutom tar man även emot individer som lider utav dataspels-beroende.

På behandlingshemmet finns terapeuter och psykologer som erbjuder KBT-behandlingar. Grundprogrammet på GameOver varar i åtta veckor och följs av ett års kontakt efter avslutad behandling.

Dessutom, förutom det åtta veckor långa programmet, så erbjuder GameOver samtal eller kortare behandlingar för personer från hela landet. Eftersom det ofta finns medberoende personer runtomkring erbjuds även dessa att följa med.

Förutom behandlingar så anordnar även GameOver föreläsningar och seminarier för olika typer av grupper.

På Gameovers hemsida www.gameoverlinkoping.se kan du få mer information om verksamheten och läsa berättelser från personer som tidigare haft problem med spel om pengar eller dataspel.

Stödlinjen

Stödlinjen spelmissbrukareIbland kan det vara svårt att ta det där första steget för att be om hjälp. Stödlinjen är till för att erbjuda helt kostnadsfri och anonym rådgivning och stöd till personer som lider utav spelproblem och anhöriga till dessa.

Rådgivningen sker i form av Motiverande Samtal (MI) och kognitivt beteendeterapi (KBT), som är en av de mest använda terapiformerna i Sverige idag. I KBT läggs fokus på ändra tanke- och beteendemönster hos personen som lider av ett problem.

Stödlinjen går enkelt att kontakta. Det går att ringa in varje vardag mellan 09:00 – 21:00. Dessutom finns det en livechatt som är öppen vardagar mellan 09:00 – 20:45. Det går även att skicka e-post till Stödlinjen via formuläret på hemsidan.

www.stodlinjen.se går det även att hitta mer info om vad ett spelberoende är, samt nyttig information för både spelberoende och anhöriga.

Dessutom går det på stodlinjen.se att registrera ett konto och komma igång med Stödlinjens självhjälpsprogram. Här kan du använda flera olika typer av verktyg för att sätta upp mål och hålla din motivation uppe.

Alla program blir specialdesignade baserat på en rad olika frågor som besvaras vid starten. Programmet varar i 10 veckor och går att använda både i mobiltelefonen, datorn och surfplattan. Du kan bland annat använda verktyg såsom:

  • Spellogg
  • Motivationsverktyg
  • Alternativa aktiviteter
  • Påminnelser
  • Återfallsplan
  • Nyhetsbrev

För personer som befarar sig ligga i riskzonen för problematiskt spelande går det även att ta ett självtest på Stödlinjens hemsida.

Centrum för psykiatriforskning vid Stockholms läns landsting och Karolinska Institutet står bakom Stödlinjen på uppdrag av Socialdepartementet.

Spelberoendes Riksförbund

Spelberoendes riksförbundSpelberoendes Riksförbund är en sammanslutning av olika föreningar för personer med spelproblem eller spelberoende. Man har som mål att förebygga spelberoende och hjälpa personer som lider av problematiskt spelande.

Detta gör man genom att aktivt sprida information om olika aspekter av spelberoende såsom konsekvenser, orsaker, behandlingar m.m. Dessutom erbjuder man stöd till personer med spelberoende och anhöriga.

Man arbetar även aktivt för att förebygga spelandets skadeverkningar genom att bland annat granska marknadsföring från spelbolag.

På hemsidan för Spelberoendes Riskförbund, www.spelberoende.se, kan du hitta nyttig info samt kontaktuppgifter till förbundet för dig som är spelberoende, anhörig eller vill ha mer information om problematiskt spelande.

Sluta spela

Sluta spelaSluta Spela drivs av Spelinstitutet, som är en tjänst för spelberoende och anhöriga. Spelinstitutet har över 20 års erfarenhet inom problematiskt spelande. Slutaspela.nu erbjuder självhjälpsprogram för personer med spelproblem, antingen med pengar eller dator/tv-spel. Programmen bygger på metoder från kognitiv beteendeterapi (KBT) och motiverande samtal (MI) och är till för personer som är över 18 år.

I programmet arbetar personen med spelproblem med olika frågor och övningar helt självständigt via internet i åtta veckor. Sammanlagt består programmet utav tolv delar och övningsuppgifter ges varje vecka. Exempelvis tas ämnen upp såsom olika utlösande faktorer, sätt att hantera suget efter spel och aktiviteter som kan ersätta spelande. För att läsa mer om programmet, gå in på www.slutaspela.nu.

SPER – Spelbranschens Etiska Råd

SPER spelbranschens föreningSPER, eller Spelbranschens Etiska Råd, arbetar med att öka kunskapen inom speletiska frågor. Dessutom ser man till så att alla medlemmar i rådet följer riktlinjer vad gäller marknadsföring och försäljning av spel.

Målet med SPER är att medlemmarna tillsammans ska kunna arbeta för en hållbar utveckling inom spelbranschen. Detta görs genom att diskutera och ta upp speletiska frågor och diskutera hur spel kan erbjudas på en nivå som både är bra för spelföretagen och kunderna.

Man arbetar även aktivt med att se till så att spelföretagen i Sverige kan erbjuda produkter som kan konkurrera med spelbolag från utlandet som finns på den svenska marknaden.

På SPERs hemsida, www.sper.se, hittar du mer information om rådet. Här kan du även läsa mer om vad spelansvar egentligen är, vilka riktlinjer som finns för spelföretag på den svenska marknaden samt ta del av aktuella nyheter inom spelbranschen. Dessutom hittar du nyttiga länkar och formulär för anmälning av rådets medlemmar om du tycker att någon av dessa har brutit mot rådets riktlinjer.